A Converted Factory in Amsterdam

Kitchen-diner

When I was writing the previous post about intimate terraces I again bumped into a photo of a lovely terrace that is part of a splendid loft in Amsterdam. Not only because I absolutely worship lofts but also because the Jordaan is one of my favorite neighborhoods in Amsterdam, I decided to show you over this fantastic home in the following post. So here we go…

 

The three-storey home used to be a factory in the Dutch capital and the owners – a couple – decided to have a smack at an entire renovation when they bought it. The ground floor consists of a living room, a double-height kitchen-diner, a bathroom, an office and showroom, plus the enclosed courtyard that can be familiar from the previous post. Below these there is a guest suite in the basement, furthermore, on the first floor the owners have their master bedroom with a dressing room and there are two additional bedrooms as well as a studio space.

On the picture above, you can see the sublime kitchen-diner with casually placed, mismatched chairs around an old long  beaten-up dining table. It’s very hard to say what I like the most: the huge industrial windows, the brick wall, or the antique oversized chandelier dominating the whole space – they create a very stylish triplet for sure.

From the kitchen-diner one can go out to the internal courtyard flanked with ferns. This outdoor space must be very silent and recharging. The only critical remark I can make is that the owners could have selected the outdoor furnitures a bit more carefully as these ones don’t seem to come up to their indoor “brothers”.

6b836ed27005b57b1d494708348d93df

 

The couple renovated the original ceiling in order to create a double-height space with a first-floor corridor overlooking the kitchen. The natural materials used in the kitchen represent perfectly the rough-luxe style of the owners: cupboards made of reclaimed timber, concrete worktops, brick wall, dark gray linen drapes behind the table. Behind the shelf they placed lamps that have a double role: they provide extra light onto the work surface while they cook, plus they illuminate the bricks at night.

Kitchen

 

The jewel of the intimate livingroom – leading off the open-plan kitchen-diner – is definitely the divine antique armoire that is smartly highlighted by the dark grey wall. The ambiance of this space is very warm and sensual thanks to the well chosen muted colors and furnitures.

Living-room

 

The cosy sitting area is perfect for reading and lounging. The Maze Rattan Hanging Pod chair with sheepskin rug and cushion is so inviting. The long white shelves with huge storing capacity smoothly nestle to the wall.

Sitting-area

 

The home office is situated at the front of the converted factory building and shares the same brickwork and concrete floor as the main part of the house. Just like in the dining area, there is a fantastic lamp-table-chair treble here too: black industrial pendants, wooden table from Dutch brand Linteloo and white Series 7 chairs designed by Arne Jakobsen in 1955. (By the way, did you know that this pressure moulded four-legged veneer chair is a further development of the classic Ant chair? Or that this iconic piece is by far the most sold chair in the history of Fritz Hansen?) The clever combination of angled ceiling lamps and pendants adds depth and warmth to this functional space. 

Dining-room

 

In the clear-out and fresh bedroom the natural, pale hues and wooden flooring link to the colour scheme of the rest of the house. However, the light linen drapes around the double bed and the old mannequin in the corner give this space a refined, romantic vibe with a little more feminine touch. It’s not as raw as the rest of the house.

Bedroom

 

In the bathroom, the walls are finished in blue tadelakt which create a unique, natural, warm effect and a relaxing ambiance. The waterproof plaster is originally from Morocco, the bath is from Villeroy & Boch.

Bath

Bathroom

source: housetohome

Follow my blog with Bloglovin

One Comment

Leave a Reply